Water and Soil [STD 3 EVS Unit 3 Note]

Mash
0
1.In which months do we get rain?
Ans. June, July, August, September, October, November.
2.Which is the instrument used to measure rainfall?
Ans. Rain Gauge.
3.How can we make a Rain Guage?
Ans.Fix the scale to a glass bottle. Place a funnel on top of the bottle. Place the bottle in an open space. Note down the water level.
4. Name some water sources.
Ans. Well, borewell, pond, sea, stream, river.
5.Suranga, the method of collecting groundwater, is used in ------ district.
Ans. Kasaragod.
6. What purposes do we use water for?
Ans.: To cook
To bathe
To wash
To water the plants
. To cook
To wash vehicles.
To farm
7.Write a few situations in which water is wasted.
Ans. Tank overflowing
Leaking tap.
Careless use of tap water.
8.What can we do to stop wasting water?
Ans.1. Don't open the taps carelessly.
2.Don't break the pipe.
3.Control the use of water.
9.Write a common method to turn muddy water into clear water.
Ans. Take a glass. Take three coconut shells with holes. Place a cloth over the holes. Fill them with gravel, sand and charcoal. Place them on the glass. Pour muddy water. We get clear water.
10.What are the uses of Soil?
Ans. To farm
To grow plants.
To make house
To give food to creatures.
To give shelter to organisms.
Helps to purify water.
11.Name the creatures that live within the soil.
Ans. Earthworm, ants, termites, centipede, snail, bacteria.
12.Write an experiment to find out there is air in the soil.
Materials:- Glass, water, Dry soil.
Method:- Take a glass of water. Put some dry soils in it.
Observation :- Air bubbles rise.
Conclusion :- Soil contains air.
13.Write an experiment to find out there is water in the soil.
Materials:- Transparent bottle, soil.
Method:- Collect the soil from the biodiversity garden. Place it in the bottle. Close the bottle. Place it in sunlight. Examine it after ten minutes.
Observation :-Water is seen on the sides of the bottle.
Conclusion :- Soil contains water.
14.What is the food of earthworms?
Ans. Soil with biomass.
15.We should protect soil. Why?
Ans. Plants and creatures need soil. So, we should protect it.
16.Write an experiment to find out there is biomass in the soil. Ans. Materials :- Glass, Soil from biodiversity garden, Water.
Method:- Fill half of the glass with the soil. Pour water into this. Mix well.
Observation :- Many small objects are seen above the water.
Conclusion :- Soil contains biomass.
Prepared by:- Ramesh. P [GVHSS Koonathara]

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !